673 poze   148702 vizite

BOLI ALE PAPAGALILOR

Boli infectioase

1.
Psitacoza, boala perusilor (febra papagalilor):

Bacilul care provoaca aceasta boala este chlamydia psittaci. Â De obicei aceasta boala apare la pasari care ajung in contact cu alte animale. Fiind foarte contagioasa, ea se transmite cel mai usor prin aer, de aceea este expus si omul acestui pericol. Simptomele aceste boli sunt o respiratie foarte greoaie, stranut, conjunctivita, penele stau zbarlite, diaree, lipsa de pofta de mancare.
Din fericire tratamentul este foarte simplu si efficient si anume I se administreaza tetraciclina sau derivate de tetraciclina. Acest tratament se da de 5 ori la un interval de 10 zile.

2. Ascaris lumbricoides (limbrici):

Apare mai ales la papagalii care provin din Australia, dar si la celelalte specii de papagali, mai ales la cele care sunt tinute afara in voliere. Parazitul are o lungime de 15-35 mm, este galbui si sta in intestinele pasarilor.
Simptomele sunt: diaree, slabire, lipsa de apetit si in stadiu mai avansat se pot observa viermisorii in excremente. Pentru o diagnoza exacta si sigura este indicat sa duceti excrementele la o facultate de medicina veterinara sau la un veterinar cu posibilitati de analiza pentru a analiza daca exista ouale acestor viermisiori in excremente. Daca duceti excrementul la laborator este important s ail duceti in stare umeda ci nu uscata.
Daca credeti ca pasarea dumneavoastra este infectata cu aceasta boala, sau sunteti siguri, duceti-o la medical veterinar sau la facultate pentru a o trata.
Niste indicatii ar fi sa administrati pasarilor Papaya si oregano. Se spune ca acestea ar impiedica formarea limbricilor.

3. Diaree:

Diareea nu este o boala. La pasarile sanatoase se poate observa in excremente ca partea neagra este separata de cea alba (partea urinara), la diaree aceastea sunt amestecate.
Poate aparea din cauza virusilor, bacterilor, cipercilor intestinali, boli ale rinichilor, otravire etc.
De obicei pasarile refuza mancarea cand au diaree. Pentru a cura aceasta trebuie sa le dati mei fiert, orez fiert, ceai de musetel. De obicei daca duceti papagalul la veterinar, le va administra medicamentele injectabil tocmai din cauza ca pasari1. Psitacoza, boala perusilor (febra papagalilor)
Aceasta boala apare la pasari care ajung in contact cu alte animale. Fiind foarte contagioasa, ea se transmite cel mai usor prin aer, de aceea este expus si omul acestui pericol. Simptomele aceste boli sunt o respiratie foarte greoaie, stranut, conjunctivita, penele stau zbarlite, diaree, lipsa de pofta de mancare.
Tratamentul este foarte simplu si eficient si anume i se administreaza tetraciclina sau derivate de tetraciclina. Acest tratament se da de 5 ori la un interval de 10 zile.

2. Ascaris lumbricoides (limbrici)
Apare mai ales la papagalii care provin din Australia, dar si la cei care sunt tinuti afara in voliere. Parazitul are o lungime de 15-35 mm, este galbui si sta in intestinele pasarilor.
Simptomele sunt: diaree, slabire, lipsa de apetit si in stadiu mai avansat se pot observa viermisorii in excremente. Pentru o diagnoza exacta si sigura este indicat sa duceti excrementele la un veterinar cu posibilitati pentru a analiza daca exista ouale acestor viermisiori in excremente. Daca duceti excrementul la laborator este important sa il duceti in stare umeda ci nu uscata.
Daca credeti ca pasarea dumneavoastra este infectata cu aceasta boala, duceti-o la medical veterinar pentru a o trata.
Niste indicatii ar fi sa administrati pasarilor Papaya si oregano. Se spune ca acestea ar impiedica formarea limbricilor.

.
3. Diaree
Diareea nu este o boala. La pasarile sanatoase se poate observa in excremente ca partea neagra este separata de cea alba (partea urinara), la diaree aceastea sunt amestecate.
Poate aparea din cauza virusilor, bacterilor, cipercilor intestinali, boli ale rinichilor, otravire etc.
De obicei pasarile refuza mancarea cand au diaree.

4 Raceala
Este una dintre cele mai intalnite boli la papagali. Va puteti da seama daca pasarea dumneavoastra este racita daca o vedeti ca e apatica, umflata in pene, stranuta, respira greu si se aud sunete ciudate de respiratie. Deseori, papagalii iau raceala de la oameni, dar si din cauza schimbarilor bruste de temperaturi, daca stau in curent sau la aer prea rece.
Trebuie sa izolati pasarea de celelalte pasari pentru a nu le infecta si pe ele. Caldura prin lumina rosie iar administrarea de vitamine este in aceste cazuri foarte importanta. Umiditatea aerului este foarte importanta, ea trebuie sa fie permanent la 50-55%.
Foarte mult ajuta si inhalatiile de ceai de musetel. Pentru aceasta faceti un ceai de musetel fierbinte, acoperiti colivia cu niste carpe umede si puneti ceaiul in asa fel in fata coliviei incat, aburii sa intre in colivie.
Daca in urmatoarele 2-3 zile nu obeservati o imbunatatire a starii de sanatate mergeti neaparat cu pasarea la veterinar.

5. Syngamus trachea, viremele traheal
Apare mai ales la perusi si nimfe. Simptomele acestei boli sunt vomitatul, chiar si vomitatul cu mucoasa, probleme cu respiratia, pasarea inghite greu, depuneri negre-gri pe cioc, miros urat ca de mucegai din cioc, diaree verzuie. De vina pentru aceste simptome este parazitul Trichomona gallinae, care se stabileste in gatul pasarii. Acestor paraziti le place umezeala, de aceea se gasesc de obicei in apa de baut si vanitele pasarilor, in schimb ei sunt foarte afectati de caldura peste 50 grade, uscare, si solutii de dezinfectie. Diagnosticarea se face in cateva minute sub un microscop. Boala este curabila, cu sanse bune de vindecare daca este depistata la timp.

6. Guta
Guta este de doua feluri si anume guta de incheieturi si guta de intestine. Guta de incheieturi este mai usor depistabila deoarece se formeaza noduri galbui pe piciorusele pasarilor. Guta de intestine duce de obicei la moartea pasarii deoarece se depisteaza de obicei doar la sectionarea pasarii sau atat de tarziu incat functionalitatea rinichilor este redusa deja incat nu se mai poate face nimic pentru pasare. Aceasta boala apare mai ales la perusi dar si la nimfe. Boala apare de obicei din cauza lipsei de vitamina A, mancare cu prea multe proteine, lipsa de apa. Cura pentru aceasta boala nu prea exista, in schimb se poate influenta decursul bolii. De exemplu visinele ajuta foarte mult, nu conteaza ca sunt proaspete, au fost inghetate sau este doar suc de visine.

8. Sindromul Going-Light (Makrohabdioza,Megabacterioza ) :
Poate aparea la toate speciile de papagali dar mai ales la perusi, nimfe si agapornisi. De vina pentru aceasta boala este o ciuperca pe numa Macrorhabdus ornithogaster care se stabileste in intestine si stomac. Simptomele sunt: slabirea pasarii, vomitatul de mucoasa gri, seminte nedigerate in excremente, diaree verzuie. Daca observati aceste simptome trebuie neaparat sa separati pasarea de celelalte pasari deoarece boala este contagioasa. Vindecatul de aceasta boala este relativa, de obicei boala duce la moartea pasarii, dar in unele cazuri s-a reusit vindecarea lor. Cea mai eficienta substanta a fost Amphotericina B.

9. Knemidocoptes pilae
Aceasta boala este una dintre cele mai des intalnite boli ectoparazitare la perusi. Simptomele acestei boli sunt o depunere de o materie gri alba ca buretele pe fata, nas, mai ales la cioc, ochi si picioare. Pasarea se curata si se spala mai mult ca de obicei din cauza mancarimilor, neliniste, ciocul pasarii se poate deforma si sa creasca peste masuri, el devine foarte vulnerabil si se poate rupe. Pasarea va incerca sa se scarpine cu ghiarele in nas datorita mancarimilor mari pe care le are. Parazitii de cca. 0,4 x 0,3 mm intra in piele, ca de ex pielea nasului, unde isi depune ouale. Terapia cea mai buna este desigur la veterinar, Se pune Frontline pe un betisor de urechi si palpati locurile afectate. Alternativa la Frontline ar fi Ivomec care are ca substanta activa Ivermectina. Este important sa faceti aceasta de 2-3 ori, altfel omorati numai parazitul nu si ouale acestuia.

10. Candidoza
Poate aparea la toate speciile de papagali. De vina pentru aceasta boala este ciuperca Candida albicans care afecteaza sistemul digestiv al pasarii. Papagalul arata palid, slabeste, in nari face niste depuneri albe, in excremente gasiti resturi de seminte nedigerate. Veterinarul ii va da pasarii pe cale orala medicamente (Antimycotice) impotriva ciupercii. In timpul terapiei este interzis sa le dati pasarilor mancaruri care contin zahar.
animale, animal de companie, boala



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.